Saturday, 7 January 2012

** Kenapa , mengapa & apahal ??


Assalamualaikum….

Ara kembali d tengah hari ini..oe yeah..nak tahu apa yang menjadi persoalan ara di pagi hari ini tadi…memandangkan sekarang musim peperiksaan sudah semestinya lah berkenaan dengan  exam kan..tapi apa yang menjadi persoalan sangat tu..padahal biasa la je exam..
Semua orang pernah mengalami peperiksaan tak kira lah UPSR, PMR , SPM , TABLE TEST , & apa lah yang berkaitan dengan peperiksaan dan yang seumpama dengannya..

Pernah tak alami benda atau perkara macam ni semasa minggu peperiksaan ataupun bila mana kita hendak periksa…

Let’s check it out.

Pertama sekali persoalan KENAPA.

Huwarrgghhh nervous tangan nak menaip nya.
  1. Kenapa setiap kali nak exam perasaan ingin melihat movie membuak-buak?? – seolah-olah tak boleh tengok selepas habis peperiksaan.
  2. Kenapa masa exam baru nak cari seberapa banyak ‘game’ dan berusaha untuk main ? –main macam dah bebas dari exam kalah main waktu bukan exam.
  3. Kenapa minggu exam kuat sangat tidur? –bukan lah waktu biasa tak kuat tidur tapi faham-faham lah k lain benar perasaannya.buka buku sikit nak tidur,siapa yang mengalami tahu lah kan..
  4. Kenapa minggu ‘study week’ sebelum exam orang berduyun-duyun nak balik kampung? – weh cuti ke?kepada adik-adik jangan runsing pula yer..ni selalu berlaku kepada penuntut Universiti.nanti kalau dah masuk U adik pun akan alami & lihat benda yang sama..
  5. Kenapa masa minggu exam orang ‘stay up’?? – untunglah kepada yang belajar tahniah kalau stay up layan ‘movie,game,novel …etc ‘tu apa cerita pula..


Keduanya persoalan MENGAPA.

  1. Mengapa saat-saat macam ni lah couple yang tengah hangat bercinta ‘break @ clash’ ? – bukan sukahati ara je cakap erk..selalu terjadi di sekeliling ara..bukan maksud ara semua couple..
  2. Mengapa waktu nak exam ada pula couple yang baru nak mulakan hubungan? – sebelum ni tak da pula ‘declare’.
  3. Mengapa time macam ni baru nak gaduh-gaduh salah faham lah dan yang seumpama dengannya? –siap nangis lagi
  4. Mengapa susah sangat nak terima apa yang hendak dipelajari?
  5. Mengapa time-time macam ni perut cepat lapar?


Ada lagi tu persoalan APAHAL haa tu biarlah kawan-kawan ara yang rungkaikan k..boleh tak? Pelik kan kenapa & mengapa semua ni berlaku memang la dugaan dan cabaran.tapi rata-rata banyak orang akan alami benda yang sama.
Kalau betul marilah komen sikit,kongsi-kongsi pengalaman dan cerita..jangan kedekut cerita nanti orang tak nak bagi tahu cerita..waka waka eh eh..sukahati je buat telahan macam tuh..lupa nak bubuh sekali walaupun semangat nak focus belajar solat jangan lupa k..

Ok sebarang komen amatlah dinantikan dan dihargai..
..-terima kasih kepada yang sudi baca dan komen –
Kepada yang terasa maafkan lah diri yang lemah ini sesungguhnya apa yangbaik itu datangnya daripada-Nya dan apa yang lemah itu datangnya daripada diri saya sendiri.dan sama-sama lah kita memperbaikinya.
SALAM




8 00 cuit2 ara:

akuamir said...

haish,,, banyak nye soalan.. dan mmg setuju sangat.. walaupown belom masuk U,, tapi masa kat hostel b4 SPM mmg asek kerap tgok movie,, giler kentang,,haha

akuamir said...

saya follow sini,,,

aracahayacinta said...

waka waka eh eh..see..
dh ckap dh..kan betol..
ari biasa pun mcm tu p ari exam lg parah..
nant msuk u bru tau lbih lgi..
ehe..

Crew Fathi said...

Haha.. Adeh.. Mengapa aku goyang2 kepala.. kenapa ya?.. kikiki.. ^_^..

aracahayacinta said...

betul latew..
kan5..

ema_like you said...

huhu... ^_^ bnyk pertanyaan... ape kate concentrate pade exam dan lupe semua tuu... sye pun exam gak thun ni... sye pun suke ape yg awk tulis... lagi2 movie... ^_^ tp cikgu sye ckp " nnti beli la.. CD " huh.. =='

aracahayacinta said...

ok..
tq 4 ur advice..
beli cd??ohohoh..

srikandi cinta said...

alhamdulillah, perkongisan yg sgt menarik. terima kasih awak :)