Monday, 23 January 2012

Happy cHinese New yEaR **


Assalamualaikum para sahabat yamg tidak jemu-jemu menjenguk blog ara yang tak berapa nak cantik ni. .. ( humble )..wink2*
aha semangat kan ara pagi-pagi menaip..
olala..macam tak biasa kan,,tapi hari ini berbeza tau dari hari biasa..
nak tahu kenapa???sebab hari ni warga cina akan sambut tahun baru cina..
eleh macam ara tak tahu..cina yang sambut new year semua bangsa semangat nak bercuti..
berlandaskan alasan 1 MALAYSIA..
ow yeah...

peewwiitt..meh sini ara cerita sikit pasal cina ni..
selalu ara pergi mana-mana kan mesti orang tanya.." eh ara ni ada darah cina ke?putih semacam je"
buat pengetahuan semua..memandangkan family sebelah ayah ara ni macam dah tak tentu hala..
so ara tak berapa nak sure la..
cuma ayah ada cakap nenek-nenek dulu ada kot..
bukan nak perasan tau jadinya oleh kerana ada sedikit jadinya ada lah juga kan..
hehe..

sudahlah ara..tu pula cerita dia..ahaha..
haa.ara nak cerita pasal tahun naga..kenapa tahun naga pula??
sebab tahun ni tahun naga bagi masyarakat cina..
eh kawan-kawan bukan sebarang naga ok..naga air lagi..
naga air ni adalah haiwan yang kelima daripada 12 haiwan dalam zodiak cina..
zodiak cina ok bukan zodiak yang selalu kita main tu..tak tahu apa alaa yang cancer,aquarius ,sagittarius & etc..
dikatakan pula ia lahir pada 23 jan..patutlah raya cina tahun ni jatuh pada tanggal 23 /01/2012 kan..
erm..kalau nak tahu naga ni merupakan lambang yang paling tersohor dalam mengecapi kebahagiaan dan kejayaan dalam masyarakat cina...kenapa pula tu??
sebabnya,mereka percaya bahawa tahun baharu ini akan membawa rezeki yang melimpah ruah bagi mereka yang dilahirkan pada tahun naga..
bagi sesiapa insan yang kononnya bertuah dilahirkan pada tahun naga ini dikatakan mempunyai ciri -ciri seperti bersifat positif terutama dalam bidang keusahawanan,artistik, inovatif , berkuasa , bersemangat dan bertuah..dalam baik ada buruk juga tau.. iaitu cepat marah dan angkuh..
ahahaha..

lepas baca ni , kepada sesiapa yang lahir pada tahun naga tu cuba tanya diri betul tak ada ciri-ciri macam tu.. yang baik tu teruskan & yang tak baik tu elakkan..

tak ingat lahir tahun apa??pulak dah...meh sini tengok-tengok dengan ara ok..

hehe..ok da tahu kan??
k lah tu je lah pengetahuan yang ada pasal cina ni.. nanti ara tanya lagi dengan kawan-kawan cina ok..

Tidak lupa ucapan SELAMAT TAHUN BARU CINA ara ucapkan kepada sahabat kesayangan ara.
HILDA CAROL..

setakat tu je lah yang mampu ara lakar buat entry kali ni..
sekian wassalam..




1 00 cuit2 ara:

Awie Omar said...

jemput singgah sini
http://awieomar.blogspot.com/2011/05/10-perkara-berkaitan-dengan-jingga.html